Tamahagane - San Black, Nóż do obierania, 9 cm.
Opis
Poręczny nóż kuchenny, idealny do obróbki mniejszych powierzchni. Krótkie i cienkie ostrze pozwala na łatwe manewrowanie, a zaostrzony czubek noża do obierania pomaga w wykrawaniu niechcianych miejsc w owocach i warzywach.
Dane techniczne:
Ostrze - rdzeń VG-5 okuty stalą nierdzewną SUS410
Rękojeść - czarna micarta
Twardość - 61 HRC +/- 1
Długość całkowita - 21,2 cm
Długość ostrza - 9,8 cm
Szerokość klingi - 2,6 cm
Grubość klingi - 1,6 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 86 g
Noże Tamahagane z serii San black, pomimo pięknego i eleganckiego designu imponują przede wszystkim wysokogatunkową stalą z której są wykonane. Rdzeń ostrza został wykonany ze stali o nazwie VG-5, która jest hartowana do twardości 61 HRC +/-1 oraz okuty 62 warstwami miększej stali SUS410. Proces przekuwania stali jest wykonywany na zimno, czego rezultatem jest większa odporność na ścieranie oraz zwiększoną twardość. Dzięki zastosowaniu stali VG-5 krawędź tnąca może być zaostrzona do imponującego stopnia, co zapewnia doskonałe właściwości tnące. Co ciekawe, twardy rdzeń nie sprawia problemów przy ponownym ostrzeniu.Rękojeści wykonane są z drewna pakka, które jest odporne na wilgoć i ścieranie.
Marka Tamahagane powstała w 1958 w Tsubamie w Japonii. Fabrykę uruchomił pan Atsushi Kataoka stawiając na połączenie nowoczesności z japońską tradycją, stworzył w ten sposób doskonałe, renomowane produkty.
\\
Dane techniczne
Linia | San Black |
Ilość | 1 |
Długość | 21,2 cm. |