Tamahagan - Kamień do ostrzenia noży 6000.
Opis
1. Zanurzyć kamień w wodzie aż przestaną się uwalniać pęcherzyki powietrza.
2. Ustawić klingę pod kątem 10-15º, jedną dłonią chwycić rękojeść, a drugą dłonią złapać ostrze. Przesuwać krawędź tnącą wzdłuż całego kamienia, pchając nóż od siebie i do siebie jednostajnym, pewnym ruchem i utrzymując ten sam kąt nachylenia. Jeżeli przy każdym przesunięciu noża słyszymy ten sam odgłos, to utrzymujemy stały kąt nachylenia.
Uwaga! Osad, którym w trakcie ostrzenia pokrywa się kamień, przyspiesza cały proces. Pod żadnym pozorem nie wolno go zmywać, a jeśli kamień podczas ostrzenia wyschnie, należy skropić go wodą.
3. Powtarzać czynność ostrzenia dla obu stron noża, aż cała krawędź będzie ostra i w żadnym miejscu nie pozostaną zadziory.
4. Po zakończeniu ostrzenia wypłukać kamień w wodzie i przechowywać go w stanie suchym.
Marka Tamahagane powstała w 1958 w Tsubamie w Japonii. Fabrykę uruchomił pan Atsushi Kataoka stawiając na połączenie nowoczesności z japońską tradycją, stworzył w ten sposób doskonałe, renomowane produkty.
Dane techniczne
Ilość | 1 |
Wysokość | 20 mm. |
Długość | 181 mm. |
Szerokość | 61 mm. |