Japoński nóż Chef szefa kuchni, 24 cm ze stali damasceńskiej Kasumi

Japoński nóż kuchenny ze stali damasceńskiej
  • nowość
Cena: 839,00 zł 839.00
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłamy w: 48 godzin
ilość - + szt.
Producent: Kasumi

Opis

Nóż ze stali damasceńskiej dla szefa kuchni

Japoński nóż ze stali damasceńskiej to najbardziej uniwersalny i wszechstronny element wyposażenia w kuchni. Jest niezbędny dla profesjonalnych i amatorskich kucharzy. Znany również jako nóż francuski lub kucharski, ma szerokie i trójkątne ostrze z zakrzywioną krawędzią do kołysania nim na desce do krojenia w celu uzyskania precyzyjnego cięcia. Stosowany jest głównie do siekania, krojenia zarówno ziół, jak i warzyw, owoców, mięsa i ryb. Grube, ciężkie ostrze pozwala nawet siekać małe kości. Wszystko to sprawia, że nóż szefa kuchni jest najważniejszym z noży kuchennych ze względu na jego wszechstronne możliwości. Najczęściej używany rozmiar to 24 cm.

Główne ostrze noży Kasumi wykonane jest z wysokoglinowej stali szlachetnej V Gold No. 10, opracowanej specjalnie dla noży. Ostrza są utwardzane do Rockwella C59 w zakresie 60 stopni, dzięki czemu ostrze tnące jest ostrzejsze niż w przypadku innych noży. Po obu stronach głównego ostrza tnącego, wzór damascus ze stali nierdzewnej jest platerowany. Wzór Kasumi widoczny po obu stronach noży i jest wynikiem wielokrotnego składania i kucia drobnej stali nierdzewnej na wiele warstw.

Japoński nóż kuchenny ze stali damasceńskiej - specyfikacja:

Każdy nóż ze stali damasceńskiej jest starannie wykończony na każdym etapie procesu produkcyjnego przez wykwalifikowanych rzemieślników. Piękno wzoru Kasumi wraz z mocnymi czarnymi laminowanymi drewnianymi uchwytami sprawia, że noże te wyglądają zgrabnie, a jednocześnie są mocne i odpowiednie do każdego stylu gotowania.

Warstwa rdzenia ostrza wykonana jest ze stali damasceńskiej.

100% ręcznie wykonane.

Uchwyt wykonany z włókna węglowego.

Lustrzane wykończenie.

Każdy nóż posiada numer seryjny wykuty na ostrzu.

Seki, Japonia, stolica stali, znajduje się w centrum archipelagu japońskiego. Historia mieczy sięga 780 lat. Kowale po raz pierwszy pojawili się w Seki na początku lat 1200-tych. Założyciel branży został przyciągnięty do obszaru dzięki wysokim zasobom naturalnym, w tym dobrej jakości ziemi do hartowania ostrzy, węgla drzewnego sosnowego, słodkiej wody i bliskości dwóch głównych rzek.

Seki był idealnym regionem dla kowalów. Metoda wykorzystywana do hartowania mieczy była w tamtych czasach wyjątkowa. Miecze były tak dobrej jakości i miały tak wysoką wartość, że region zasłynął z produkcji swoich mieczy. Podczas wojen domowych od końca XIV do początku XVI wieku miecze były preferowane przez samurajskich wojowników. Dlatego region Seki stał się najsłynniejszym japońskim centrum produkcji mieczy. Ta tradycyjna japońska technika wytwarzania broni przekazywana jest z pokolenia na pokolenie po dzień dzisiejszy. Techniki te są nadal używane do produkcji noży Kasumi, co tłumaczy ich doskonałą zdolność cięcia i wytrzymałość.

W naszym sklepie znajdziesz też zestaw sztućców WMF.

 

Dane techniczne

Ilość 1 szt.
Długość 24 cm
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl